ScreenHunter_159 Nov. 18 23.30

Waar U Aan Moet Denken Bij Bouwkundige Aanpassingen

Verbouwen houdt vaak niet alleen in het aanpassen of vernieuwen van het interieur. Vaak is dit ook het moment de pui te vernieuwen en de winkel opnieuw in te delen of te vergroten, een bouwkundige aanpassing is dan noodzakelijk.

 

Bouwkundige aanpassingen vereisen een andere aanpak, je krijg dan ook te maken met constructeurs, aannemers, gemeentelijke instellingen zoals brandweer, welstandcommissie en bouw- en woningtoezicht.

 

Het gebeurd nog al eens dat, als  ik een pand opneem voor een verbouwing, constateer dat er geen brandwerend plafond aanwezig is of dat stalen balken niet brandwerend bekleed zijn, zeker bij panden in de oude binnensteden. Ook heb ik wel meegemaakt dat de tussenmuren zo slecht waren dat je zo bij de buren naar binnen kon kijken. Heel vervelend als dit te laat geconstateerd wordt, dit kan de boel behoorlijk vertragen en zorgen voor extra kosten.

 

Bouwkundige aanpassingen dienen daarom zorgvuldig bekeken te worden en goed voorbereid, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren en geen vervelende verassingen ontstaan. Vergunningen moeten zijn geregeld, welstand kan daarbij lastig zijn je weet nooit waar ze op letten. De ene keer denk je dit kunnen ze niet afwijzen en wijzen ze het af en de andere keer denk je als dat er maar doorkomt en is er niets aan de hand. Zo heb ik de afgelopen 25 jaar heel wat keren bij een welstand vergaderingen gezeten om e.e.a. toe te lichten, altijd weer verrassend.

 

Een mooi voorbeeld van een heftige maar zeer bijzondere verbouwing was een bouwkundige aanpassing waarbij van twee winkels een winkel gemaakt moest worden. Boven de  winkels  bevonden zich twee bovenwoningen, die ten tijde van de verbouwing bewoond waren. Om dit te realiseren moesten er in het pand 30 st heipalen geslagen worden met daarop een staalconstructie ter ondersteuning van de weg te breken tussenmuren. De heipalen werden in sekties van 2 m lengte de grond in geheid waarbij er telkens een gewicht op de dichtgelaste bodem van de paal viel. Toen alle stalen kolommen en balken aangevoerd waren leek het meer op een scheepwerf dan een winkel.

 

Er is bouwkundig heel veel mogelijk, een goede voorbereiding en kostenafweging is daarbij essentieel. In het verleden toen we nog niet met de computer tekende moesten veel zaken in het werk worden uitgezocht, tegenwoordig met de computer kunnen we heel nauwkeurig tekenen en maten bepalen. Hierdoor kan de bouwtijd behoorlijk worden ingekort, veel onderdelen kunnen immers van te voren worden geproduceerd.

 

Ondanks alle goede voorbereidingen kunnen er zich verassingen voordoen, zoals ooit toen ik bij Woodward’s stores in Canada werkte. Tijdens een grote verbouwing van een van de shoppingmalls in Edmonton, waarbij een nieuwe verdieping op de bestaande winkel werd gebouwd,  moest een liftschacht gegraven worden. Precies op de plek waar dat moest gebeuren stuiten we tijdens het graven op een enorme zwerfkei met een doorsnede van wel 3m. Uiteindelijk hebben we er toen voor gekozen de kei d.m.v. explosieven te verpulveren zodat hij verwijderd kon worden. Hiervoor moesten we wel een parkeerplaats afzetten en  een aantal  omliggende woningen tijdelijk ontruimen..

 

ScreenHunter_160 Nov. 18 23.31

 

Bouwen is en blijft een fascinerende bezigheid.