5930025654_e8982d7135_o

Hoe Richt Ik Met Een Beperkt Budget Een Winkel In?

Sinds enige maanden zijn we in Amersfoort een Ikea rijker, de Zweedse gigant heeft langs de A1 een blauwe doos geplaatst. Zo nu en dan loop ik daar nog wel eens doorheen , het valt me altijd weer op hoe zij vooral de kleine ruimten weten te invullen. Ikea heeft goed door dat wij in relatief kleine huizen wonen en spelen daar goed op in, een aspect waar ik me nog meer over verbaas zijn de prijzen. Voor het geld van een compleet meubel konden wij destijds nog niet het materiaal inkopen, laat staan het verwerken, spuiten en monteren.

 

In het verleden heb ik nog wel eens hun keukenkasten voor in een werkplaats gebruikt, of laatst een aantal hoge opbergkasten, nooit meer dan dat.

 

Op een regenachtige zondag dacht ik laat ik eens kijken hoever ik kom met een winkelinrichting bestaande uit onderdelen die ik zo kan oppikken bij allerlei woonwinkels zoals Ikea, Trendhopper, Loods 5 , internet enz. , hier en daar aangevuld met maatwerk meubels.

 

proto2

 

 

Voor de winkelruimte heb ik een afmeting van 7 bij 12m genomen dus 84m2 een gemiddelde winkel, voor het gemak heb ik de ruimte rechthoekig gehouden.

 

Achter in de winkel heb ik de toiletruimte en werkplaats gepland met daarnaast een oogmeetruimte van 3,5 m lengte.

 

De winkelruimte heb ik opgedeeld in gebieden, zo is de linker lange wand gebruikt voor merkbeleving en ingevuld met verwisselbare visuals op doek geprint gecombineerd met schappen.

 

De oogmeetruimte is bekleed met “barnwood” ( planken die in weer en wind op oude schuren grijs zijn geworden) met daarop het logo, hiervoor heb ik een fictieve naam “Brilcompany” gekozen, volgens mij wordt die nog niet gebruikt.

 

Het midden van de winkelruimte staat een meubel samengesteld door “factum” keukenkasten en “lack” schappen, het meubel is 6m lang en 1,3m breed en heeft maar liefst 60 st laden.

 

De rechter hoek heb ik ingevuld met een sappen/koffiebar, hier kunnen tevens “make up”demonstraties gegeven worden door een visagist. Naast de sappen/koffiebar heb ik een computertafel geplaatst , hiermee kunnen collecties op internet bekeken worden samen met de klant. Je kunt er met meerdere tegelijk op “swipen” en door kaartjes op het scherm te leggen in een handomdraai collecties op het scherm toveren. Zelfs afrekenen via het scherm behoord tot de mogelijkheden, privacy zou hierbij een probleem kunnen zijn.

 

In feite is de tafel niets meer dan een groot scherm met daarover een glasplaat voorzien van een omranding met daarin sensoren gekoppeld aan een computer met van de benodigde software.

 

De tafel is wel gevoelig voor lampen, er moet dus wel rekening gehouden worden met het verlichtingsplan.

 

proto3

 

De zonnebrillen heb ik gecombineerd met monturen van een eigen merk, dit zijn naamloze monturen die onder een eigen naam worden verkocht, het aantal zonnebrillen kan variëren die is vaak in het voorjaar groter is dan in de winter. Zonnebrillen worden beveiligd middels een RFID chip, hierover in een later blog meer. Tevens is deze ruimte gebruikt voor “palletverkoop” aanverwante artikelen die eenmalig ingekocht worden en voor dumpprijzen worden aangeboden. Tevens heb ik de ruimte gebruikt voor het demonstreren van een 3D printer, hiermee kunnen monturen worden geprint, een heel interessante ontwikkeling die veel bekijks zal trekken.

 

Doordat de winkel is opgedeeld in gebieden kan deze ook gemakkelijk per gebied worden aangepast, dus als u uitgekeken bent op de “merkenwand”kan deze gemakkelijk worden aangepast zonder de hele winkel overhoop te halen. Een bijkomend voordeel hierbij is dat u de bijv. Ikea onderdelen gewoon kan inleveren bij een kringloopwinkel, goed voor uw portemonnee en milieu.

 

proto4

 

Natuurlijk een op maat gemaakt interieur is altijd fraaier, minder naden , meer kleur- en materiaalkeuze, meer mogelijkheden qua vormgeving enz.

 

Echter het prijsverschil is enorm, zo’n” factumkast” met 5 laden kost bij Ikea  €169,– incl BTW een “lack” schap €9,99 incl BTW, daar komt een interieurbouwer zijn bed niet voor uit.

 

Zo ziet u maar weer er zijn meerdere  wegen die naar Rome leiden, ook voor een beperkt budget of iemand die zijn investering laag wil houden zodat hij sneller kan restylen of zijn budget  voor voor bijv. een computertafel  of 3D printer wil gebruiken.

 

De volgende regenachtige zondag, dat zal niet lang meer duren ben ik bang, zal ik op dezelfde manier  een ontwerp maken voor juwelierszaak.

7 thoughts on “Hoe Richt Ik Met Een Beperkt Budget Een Winkel In?

  1. Joop Tolboom

   Beste Tineke, bedankt voor je reactie. Ook voor het inrichten van een juwelierszaak kunnen heel goed standaard meubels gebruikt worden, deze zullen echter wel aangevuld moeten worden met maatwerk onderdelen. Volgende week laat ik je zien hoe zo’n winkel eruit kan zien.

 1. Casper van Haastrecht

  Wij hebben 4 winkels die wij reeds sinds een jaar of 10- 12 inrichten met grotendeels Ikea meubelen. werkt goed, staat goed en veel belangrijker positieve reacties van onze klanten.
  Helemaal mee eens , trouwens die zweedse balletjes mis ik bij ons ook, hi hi.

  1. Joop Tolboom

   Beste Maarten en Casper, die zweedse balletjes doe ik er gratis bij incl. vlaggetje;-)

 2. Pingback: MKsOrb

Reacties zijn gesloten.